Què són els Sistemes de Suport a la Presa de Decisions (DDS)?

ges2Els Sistemes de Suport a la Presa de Decisions (DDS) o Decision Support System (DDS), es troben dins del nivell de gestió o administratiu a la piràmide dels sistemes d’informació. Són sistemes de suport que s’enfoquen en l’anàlisi de les dades de l’empresa i serveixen per ajudar als directius a 9prendre decisions que sovint són canviants i s’han de prendre ràpidament.

Es diu que són de suport ja que ajuden a les persones interessades a reunir totes els dades necessàries, a generar alternatives i, a prendre finalment la decisió més idònia a través de proveir-los d’estimacions, d’avaluacions i de comparacions d’alternatives possibles.

Alguns exemples del que els sistemes DDS ens permeten fer són: anàlisi de ventes per regions, planificació de producció, anàlisi de costos i anàlisi de preus i rendibilitat.

Aquests sistemes s’acostumen a recolzar amb els sistemes de TPS i els MIS tot i que normalment també ofereixen informació de fonts externes. A més a més, els sistemes DSS normalment necessiten disposar d’un motor OLAP que faciliti l’anàlisi d’aquestes dades.

Els sistemes DSS són eines molt utilitzades dins de l’àmbit d’intel·ligència empresarial (Business Intelligence) ja que permeten realitzar anàlisis de diferents variables de l’empresa.

Algunes de les característiques dels sistemes DSS són:

  • Ajudar i donar suport a la pressa de decisions.

  • Extreure i manipular la informació de manera dinàmica i flexible.
  • Definir quina informació es necessita i com s’ha de mostrar perquè sigui realment útil per l’usuari.

  • Prendre múltiples decisions al mateix temps.

  • Combinar i visualitzar tant informació interna com externa.

  • Oferir ajuda durant totes les fases del procés de la pressa de decisions.

Pel que fa a la classificació dels sistemes DSS, no hi ha una classificació acceptada ni acordada universalment. Ara bé, segons P. Haettenschwiller els poden classificar segons: DSS passius, DSS actius i DS cooperatius. Mentre que segons D.J. Power es poden classificar en: DSS dirigits a models, DSS dirigits per comunicació, DSS dirigits per dades, DSS dirigits per documents i DSS dirigits per coneixement.

Finalment, alguns exemples de sistemes de DSS que podem trobar en el mercat són: Microsoft NetMeeting, Amercian Analytical Information Management System (AAIMS), Dicodess, Geographic Information Systems (GIS), Microsoft Groove i Push&Pull (utilitzat per DELL).

I vosaltres què n’opineu dels DSS? Són útils? Us ha estat útil l’article? Doncs no dubteu a deixar un comentari! ;)

 

Don't be shellfish...Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedIn

2 thoughts on “Què són els Sistemes de Suport a la Presa de Decisions (DDS)?

  1. Molt senzilla i clara l’explicació del que són els DDS. És un terme que s’acostuma a utilitzar de manera molt lleugera sense saber-ne realment l’abast de les seves accions. Interessant la menció dels diferents tipus de sistemes que es poden trobar al mercat. Personalment, trobo que els SIG (o GIS en anglès) són els que més potencial tenen avui en dia amb la “revolució dels mapes”.
    Gràcies per l’article.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>